Stamopbouw, medisch, kweek, methode...

Systeem

Opbouw

In 2013 heb ik mijn marathonduiven verkocht en midfond- en dagfondduiven aangeschaft bij Hans Dekkers, Arie Dijkstra en W. en F. Ebben. Ook enkele duiven gehaald bij Comb. de Wit, Roelof Coster en Koop Kiekebelt. Een groot aantal jongen uit Teletekst duiven en vier jongen uit Olympiade duiven bevolken inmiddels het kweekhok. Er is zoals u ziet gezocht naar topmateriaal.

In 2015 heb ik alleen met jaarlingen aan de programma vluchten deelgenomen. In het begin van het seizoen waren de duiven niet super, maar later in het seizoen ging het naar wens. Met de natour werd tweemaal een rayon overwinning behaald. Het seizoen werd afgesloten met het hokkampioenschap Natour in Rayon 1 van Afdeling 10. Ook zaten de eerste twee Asduiven Natour Rayon 1 Afdeling 10 in Appelscha. Ik ben hier erg over te speken. Over 2015 ben ik dan ook erg tevreden.

In 2016 probeer ik mij vooral te richten op de dagfond vluchten. Alle duiven gaan in principe mee met deze vluchten. Vitesse en midfond zijn van minder belang. Dit omdat er ook vaak dubbel vluchten zijn en ik mijn kolonie dan niet hoef te verdelen over de twee vluchten. De jongen gaan normaal gesproken mee met de natour en de taartvluchten. Als ik zin en tijd heb dan kan het ook zijn dat ze al met de jonge duiven vluchten mee gaan, maar dat is geen must.

Medisch

In het vliegseizoen bezoek ik eens per drie weken een gespecialiseerde dierenarts. Buiten het vliegseizoen is dit eens per zes weken.  In januari/februari liet ik de oude vliegduiven en de kweekduiven altijd enten tegen paratyfus, maar daar zie ik nu van af. Ik vind dat de ent reactie namelijk veel te heftig is voor de duiven. Nu verstrek ik een paratyfus kuur over het voer gedurende 14 dagen. Ik start hier mee als ik de duiven koppel. 

De jonge duiven worden overigens wel geent tegen paratyfus. Bij de jonge duiven is de entreactie meestal minder heftig (bij mij). Ook behandel ik de jonge duiven tegen pokken (kwastje methode).  


De kweek

Ik kweek alleen uit mijn kweekduiven. Deze koppel ik in de maand januari en leg de eerste ronde eieren over naar de vliegduiven. De twee ronde brengen ze zelf groot. 

 

Methode

Jonge duiven: Jaarlijks worden ongeveer vijftig jonge duiven gekweekt. Gespeend maart en april. Deze zitten allemaal bij elkaar in een hok met daarbij een grote ren. Deze jongen hebben de hele dag open hok. ‘s Morgensvroeg gaat de klep van de ren open en om een uur of vijf in de middag roep ik ze weer binnen. Ze krijgen dan voer zoveel ze lusten. Vlak voor dat het donker wordt haal ik het restant uit de voerbak en vul de voerbakken met ongeveer 10 gram per duif aan vers voer. Hier kunnen ze dan de volgende morgen lekker van genieten. Er wordt niet verduisterd of bijgelicht. De jongen worden pas op de navluchten en op de taartvluchten gespeeld nadat ze een vijftal keren zijn opgeleerd. Hierdoor gaan ze ongeveer negen keer in de mand in hun geboortejaar. 

Oude duiven: Hier speel ik de duiven op weduwschap.  De partners blijven thuis om er voor te zorgen dat de vliegduiven hun motivatie behouden. In de winter verblijven 16 doffers en 16 duivinnen in het vlieghok. Meer moeten er eigenlijk niet zijn. De hokken zijn niet geschikt voor meer duiven en ook is bij mij dan het overzicht weg. De duiven trainen een maal per dag. Duivinnen krijgen tweemaal daags eten en de doffers krijgen eenmaal per dag volle bak.

Wekelijks krijgen de duiven mineralen van Marien, biergist en Herstelpower van Beute over het voer.

Na het vliegseizoen gaan alle tussendeuren van het hok open. De duiven zitten vanaf dat moment door elkaar heen. Elke dag kunnen de duiven de gehele dag naar buiten en naar binnen. Waar ze maar zin in hebben.