Regelmatig ga ik hier nieuws brengen over het reilen en zeilen in en rond het hok.

Nieuws

Klik voor meer op een nieuwsbericht.

Op naar de tweede jonge duiven vlucht van 2017.
12-8-2017
 
Voor vandaag (zaterdag 12 augustus 2017) stond de tweede...

Voor vandaag (zaterdag 12 augustus 2017) stond de tweede jonge duiven vlucht op het programma. Enige tijd geleden is tijdens een afdelingsvergadering besloten dat als het vroegtijdig duidelijk zou zijn dat er op zaterdag (met grote mate van zekerheid) niet gelost zou kunnen worden de duiven een dag later op transport zouden gaan. Ik dacht toen nog bij mijzelf dat dit een besluit zou zijn die in de werkelijkheid nooit uitgevoerd zou worden. Heb ik dus mis. Donderdagochtend had men het besluit genomen om niet op vrijdag-, maar op zaterdagavond in te korven. Volgens mij (en helemaal met de kennis van nu) een heel goede zet. Dit is volgens mij al een goede stap naar de modernisering van de duivensport. Ik begrijp overigens heel goed dat de principiële liefhebbers hier niet gelukkig van worden. Toch vind ik dat de welzijn van de duiven moet prefereren. Dus zaterdag als het kan en zondag als het moet.

Nog even terugkomen op de eerste jonge duiven vlucht van vorige week. In totaal 55 duiven ingekorfd en inmiddels 53 thuis. Helaas wel een aantal gewonden waarvan 1 niet mee kan dit weekend. Met het resultaat (53 thuis) was ik heel erg tevreden. Kan mij niet herinneren dat mijn eerste vlucht zo goed is verlopen. Ik wijt dit aan het later beginnen met het jonge duiven spel. Kan dit niet onderbouwen en wellicht zit ik er naast, maar ik ben hier al jaren voorstander van. Liever nog een week later beginnen zodat we na het oude duiven seizoen verplicht even op (duiven) vakantie kunnen.

De afgelopen weken heb ik van een behoorlijk aantal liefhebbers gehoord dat ze stoppen met de duivensport. Veelal uit frustratie. Dit is een slechte ontwikkeling en heeft vaak te maken met het gevoel dat ze bij voorbaat kansloos zijn tegen grote volumes of ligging. Vaak hebben ze een punt. Als jij in een vereniging of rayon aan de verkeerde kant zit en de concurrenten die beter liggen korven ook nog grote aantallen duiven in dan word je daar niet vrolijk van. Doe je daarvoor je best? Vaak zijn het de hele fanatieke liefhebbers die daar vreselijk veel moeite mee hebben en uiteindelijk stoppen. Enkele jaren geleden was zo'n fanatieke liefhebber die al jaren goed vliegt bij ons in de vereniging om te vertellen over zijn aanpak. Ik was volledig verrast. Wat een inzet en alles moest wijken voor de duivensport. Toen dacht ik al dat dit niet gezond kon zijn. Aan het eind van deze avond mocht je vragen stellen. Op mijn vraag of hij ook positief stond tegenover een verplichte vakantie kreeg ik een antwoord die zeer duidelijk was. Dit was uit den boze! Nu enkele jaren later heeft deze liefhebber het bijltje erbij neer gegooid. Wat ik begrepen heb uit frustratie over het steeds groter worden van de afdeling. Alleen hele fanatiek leden hebben daar last van. Aan de ene kant begrijp ik ze wel en aan de andere kant vraag ik mij af of je daar zoveel last van hebt dat dit een reden is om met de duivensport te stoppen. Genieten van de omgang met de duiven is toch het belangrijkste!

 

 

 

< Terug