Regelmatig ga ik hier nieuws brengen over het reilen en zeilen in en rond het hok.

Nieuws

Klik voor meer op een nieuwsbericht.

Stand van zaken vrijdag 31 januari 2020.
31-1-2020
 
De kweek is in volle gang. Inmiddels zitten de vliegduiven te broeden en...

De kweek is in volle gang. Inmiddels zitten de vliegduiven te broeden en zijn de eieren van de kweekduiven overgelegd naar de vliegers waar nog niet zoveel bekend over is. De kwekers komen dit weekend voor de tweede keer op eieren en ik laat ze deze ronde zelf uitbroeden. Het nog een keer overleggen werd mij afgeraden door de heer Marien. En die heeft er verstand van. Ik laat ze naast deze tweede ronde die ze zelf groot brengen nog een derde ronde groot brengen en hoop dat als alles mee zit ik van enkele koppels op deze wijze zes jongen kan bekomen. Ik vind dat ik in het verleden te weinig jongen heb gekweekt van mijn kwekers vandaar. Van de betere (bewezen) vliegduiven gaan de jongen naar bonnen kopers. Zo kom ik niet om in de jonge duiven zoals de afgelopen jaren.

Het aantal onbevruchte eieren is minimaal net als het aantal schade gevallen. Dit jaar is het beste jaar sinds tijden als het om de kweek gaat. Kan nog van alles gebeuren natuurlijk, maar dit hebben wij maar weer. Ik was wel benieuwd want ik had niets gedaan tegen paratyfus. Ik was om eerlijk te zijn wel een beetje bang dat ik wellicht een hele partij onbevruchte eieren zou hebben, maar gelukkig dit is niet het geval.

De jonge duiven zullen net als de afgelopen jaren worden ingespeeld op de natour en daarna de taartvluchten. Dit bevalt mij prima en als jaarling hoeven ze hier ook niet de pannen van het dak te vliegen. Want eerlijk is eerlijk, als jonge duif krijgen ze meer ervaring als ze het jonge duiven spel gevlogen hebben inclusief een aantal vluchten met twee nachten mand. Maar je moet keuzes maken en ik kies al jaren voor andere zaken in de zomer dan het jonge duiven spel. Als ik nu terug kijk denk ik dat dit het beste is wat ik gedaan heb (als het om duiven gaat in ieder geval). Ook het voorzichtig omgaan met de jaarlingen raad ik een ieder aan. Als twee, drie of vier jarige kan een duif het nog prima aan. Vandaar ook dat ik de reportage van Marco Kerkhoff  uit Emmerik  in Het Spoor ook zo mooi vond. Dit ging over de beste eendaagse fondduif 2019 WHZB/TBOB. Deze duif is van 2013 dus zes jaar oud! Hoe vaak zegt men dat duiven alleen kunnen vlammen als jaarling of misschien nog als twee jarige duif. Niet dus. In een tabel werd inzichtelijk gemaakt dat bij Marco het m.n. vijf, zes en zeven jarige duiven zijn die de dienst uit maken. Hoeveel duiven heeft u nog in het vlieghok zitten van vijf, zes of zeven jaar oud in 2020? Ik wellicht nog een duivin van 2015. Die zou met pensioen (kweek), maar legt helaas eieren met een slechte schaal.

Maar deze reportage zet mij aan het denken. Duurzame inzet van de postduif is ook iets waar ik mij mee bezig houd. Het is geen gebruiksvoorwerp. maar een dier. Wat is er mooier dan een hok met bijvoorbeeld 24 weduwnaars waar nog een paar oude knapen van zes of zeven jaar tussen lopen. Presteren kan nog blijkt wel bij Marco. Je hoeft dan ook niet zo belachelijk veel jongen te kweken. Ga ik in ieder geval wat mee doen.

Verder weinig met de duiven bezig. Alleen in de ochtend voordat ik naar mijn werk ga en voor de rest zie ik ze niet. In het weekend de hokken krabben en de duiven voorzien van een bad en dat is het. Blijkt zo ook te kunnen. Vandaag overigens voor controle met de duiven naar de Westereen geweest. Bij Aldert laat ik de mest ook altijd even controleren want hij is een specialist op dat gebied. Enkele jaren geleden heeft hij dan ook wormen geconstateerd bij mijn duiven. Dit was bij andere dierenartsen niet opgevallen. Nu gelukkig geen wormen, maar wel een beetje geel onder de duiven. Hier kan ik nog mooi tegen behandelen voordat de eitjes uitkomen.

De schaarse vrije tijd besteed ik op dit moment aan mountainbiken. Vrij regelmatig ga ik even het bos in om mijzelf even af te beulen. Daarnaast is het wedstrijd seizoen van mijn zoon (ook mountainbiken) weer begonnen en mag ik morgen bij de jongste vlaggen tijdens de eerste voetbalwedstrijd na de winterstop.Vervelen is er niet bij.

Tot slot hebben wij ook nog gezinsuitbreiding. Vorige week nog een politiehond opgehaald die met pensioen mag. Een prachtige Duitse herder reu die het zin van werken af had. Die kan hier in Appelscha nog wel een tijdje mee. Zoals het nu lijkt heeft hij het prima naar zijn zin. Zit wel een kop op overigens. Hopen dat hij nog een jaar of vijf/zes kan genieten hier.

 

< Terug