Regelmatig ga ik hier nieuws brengen over het reilen en zeilen in en rond het hok.

Nieuws

Klik voor meer op een nieuwsbericht.

Bezoek Wim Koelma aan onze vereniging.
23-3-2013
 
Bezoek Wim Koelma aan onze vereniging.

Gisteravond heeft Wim Koelma (kampioen Afd. Friesland 2012) onze vereniging aangedaan en heeft hij uitleg gegeven over zijn manier van duiven houden. Het is altijd goed om te horen hoe andere mensen duiven houden en natuurlijk helemaal als deze duivenmelkers nog goed presteren ook. 

Enkele opmerkingen van Wim:

Oude duiven krijgen 1 x per dag (veel) voer. Voor het trainen krijgen ze al te eten. Trainen 1 maal per dag. Er wordt niet gekweekt uit de vliegduiven. Deze duiven komen voor het seizoen alleen maar op eieren. Voor het seizoen worden de duiven enkele malen afgericht en tijdens het seizoen wordt er met de vitesse/midfond duiven niet gereden. Dagfondduiven worden in het weekend dat ze thuisblijven wel enkele keren weggebracht. De duiven krijgen vrijdags (dag van inkorven) geen voer meer. Dus donderdagavond laatste voerbeurt. 

Jonge duiven. Deze worden gekweekt in de winter. In november begint het al bij Wim en Yolanda. Dit maakt volgens Wim dat ze al een behoorlijke leeftijd hebben als het jonge duiven seizoen begint. Kinderziektes hebben ze dan al achter de rug en tevens heeft het als voordeel dat je vroeg in het jaar kan beginnen met africhten. Hier maakt Wim dan ook veel werk van. In april begint hij al en voordat ze de baan op gaan zijn ze al tussen de twintig en dertig keer de mand in geweest. Verder worden de jongen lang verduistert en tevens bijgelicht. Na de laatste vlucht gaan ze niet meer los om ze toch nog door de rui te krijgen.

Wim bezoek geen dierenarts en kuurt preventief (1 keer per drie/vier weken) tegen het geel. Houdt het simpel en komt overdag vrij weinig bij de duiven. 

Ik heb aardig wat opgestoken gisteravond.

 

 

 

< Terug