Regelmatig ga ik hier nieuws brengen over het reilen en zeilen in en rond het hok.

Nieuws

Klik voor meer op een nieuwsbericht.

Jonge duiven laten keuren door Gert Jan Beute.
23-10-2016
 
Afgelopen maandag met mijn 43 overgebleven...

Afgelopen maandag met mijn 43 overgebleven jongen naar Gert Jan Beute geweest voor de jaarlijkse beoordeling van de duiven. Gert Jan bekijkt de duiven en geeft zijn menig over de uiterlijke kenmerken, te weten:

  • stuit
  • spieren
  • rug
  • vleugel
  • pluim
  • oog
  • type duif (vitesse/midfond, dagfond of allround)

Zijn beoordeling en de prestaties van de jongen tijdens de natour- en taartvluchten vormen tezamen mijn uiteindelijke selectie criteria.

http://www.duivensites.nl/marcelvanzanden/content/Keuren%20duiven_756.JPG

Op de foto Gert Jan en Willem bezig met het serieuze werk.

Over het resultaat was ik (maar ook Gert Jan en Willem) tevreden. In totaal 26 duiven met een 8-, 8, 8+ of een 8, 5 en dat is meer dan 60%. Volgens mij is een 8,5 het hoogst haalbare dus wat betreft de uiterlijke kenmerken zit het wel goed.

In totaal 8 duiven met een mindere scoren (7-, 7 of 7+). Deze duiven zijn wat uiterlijke kenmerken betreft minder en dan blijven er nog 9 duiven over met een score van 7,5. Een 7,5 is de minimale score waar een duif aan moet voldoen om door deze selectie te komen. Uiteindelijk 35 duiven die door deze check op de uiterlijke kenmerken zijn gekomen en dat is boven verwachting (81%).

Ook de selectie bij de oude duiven heeft plaats gevonden. In totaal blijven er maar 2 oude doffers over en 6 oude duivinnen. De lat ligt hier erg hoog. Omdat ik plaats heb voor 16 vliegdoffers en 20 vliegduivinnen moeten er nog meer uit. Van de 43 die er nu nog zitten mogen er 36 blijven. De 7 die er nog uit moeten zullen jongen zijn. Bij de oude duiven kan ik niet nog strenger selecteren.

Gisteren heb ik alle tussendeuren van het hok open gezet. De broedbakken zijn afgesloten en het hok staat de gehele dag open. Ze kunnen doen waar ze zin in hebben. Vanmorgen tijdens de regenbuien zaten de duiven lekker te relaxen op het hok. Ik hoop de duiven nog een paar weken los te kunnen hebben. Als het te erg wordt met de roofvogels gaat de klep dicht tot halverwege de maand maart.

Komende weken ga ik ook nog wat aanpassingen doen aan het hok. Een afdeling voor de doffers wordt onder handen genomen. Wil het kleiner maken en ga tevens vier broedbakken verwijderen. Minder duiven om het werkbaar te houden.

 

< Terug