Marcel van Zanden, getrouwd met Tiny en vader van Juliette, Otto en Etienne. Dierenliefhebbers en dat maakt dat we niet alleen duiven houden, maar dat we ook in het bezit zijn van meerdere honden en katten.

Voorstellen

Marcel, getrouwd met Tiny en vader van Juliette, Otto en Etienne. Dierenliefhebbers en dat maakt dat we niet alleen duiven houden, maar dat we ook in het bezit zijn van meerdere honden en katten. Sport staat centraal binnen ons gezin. Er wordt fanatiek gemountainbiked, gevoetbald, getennist en paard gereden.

In mijn kinderjaren (jaren 80) op de lagere school in contact gekomen met de duivensport. Een aantal jaren heb ik samen met mijn broer Cees duiven gehouden in een prachtig, door mijn vader getimmerd duivenhok. Door allerlei andere interesses en werkzaamheden in onregelmatige diensten door heel het land ben ik op een gegeven moment gestopt met de duivensport. In 2000 toen ik weer in de buurt van Appelscha ging werken ben ik wederom begonnen met het houden van duiven. Tot 2008 heb ik deelgenomen aan de programma wedvluchten en regelmatig met goede resultaten. Een afdelingsoverwinning en meerdere samenspel overwinningen zijn in die tijd behaald. Omdat ik meedoe om te winnen stak ik al mijn vrije tijd in de verzorging van de duiven. In 2008 was ik hier wel klaar mee en heb besloten dat als ik meer tijd wilde vrijmaken voor mijn gezin het roer om moest. Alle programmaduiven zijn verkocht en ik heb marathonduiven aangeschaft bij Jellema, Gebr. Limburg en Kiekebelt. In 2013 toch moeten concluderen dat het marathongebeuren niet mijn ding is. Het programma spel en dan met name de mifond- en dagfondvluchten blijk ik toch het leukste te vinden. Vandaar dat de marathon duiven eind 2013 zijn verkocht. Sinds 2014 richt ik mij richten op de langere programma vluchten. Daarvoor zijn in 2013, 2014 en 2015 duiven aangeschaft bij m.n.: Hans Dekkers, Arie Dijkstra en W en F Ebben. Ook heb ik nog wat losse aankopen bij topliefhebbers gedaan. De afgelopen twee jaren heb ik vooral duiven aangeschaft voor de dagfond vluchten. Duiven van Comb. Mantel, Marsman en Henri en Wilma van der Linde. Met een simpele, maar efficiënte manier van duiven houden probeer ik zoveel mogelijk rendement te behalen op de midfond- en dagfondvluchten.

Inmiddels heb ik een redelijk stabiel systeem ontwikkeld. Daarvoor heb ik vooral veel naar goed spelende liefhebbers geluisterd en gekeken wat in mijn straatje past. Het veelvuldig wegbrengen van oude duiven bijvoorbeeld past daar niet bij. De oude duiven krijgen het hele jaar door dezelfde mengeling gevoerd. Alleen de verhoudingen willen nog wel eens wijzigen. Basismengeling is de Koopman mengeling van Beyers (All in One). De jonge duiven krijgen in hun geboorte jaar de gehele dag open hok, worden alleen gespeeld op de natour- en taartvluchten en krijgen als jaarling alleen vitesse en midfond vluchten op hun programma. De twee jarige duiven gaan pas voor het eerst mee op de dagfond. Wat nu nog niet het geval is, maar waar ik naar toe wil is het duurzaam omgaan met de oude duiven. Dit houdt in dat ik minder jongen wil gaan kweken en langer door wil spelen met de duiven. Als voorbeeld dient Marco Kerkhof uit Emmerich die met duiven van zes jaar oud nog top presteert op de dagfond (zelfs beste Nationale Dagfondduif 2019). Het aantal oude duiven waar ik mee vlieg ligt tussen de 40 en 50 duiven. Zowel met doffers als ook met de duivinnen.

Zelf ben ik tevreden met hoe het de afgelopen jaren is gegaan met een mooie 1e NPO Nanteuil le Haudouin als kroon op het werk. Dit jaar (2020) was het bijna opnieuw raak, maar moest ik uiteindelijk genoegen nemen met een 2e NPO Fay-aux-Loges (636 km) tegen 4.573 duiven. Het mooie is dat je de aankomsten nog weet als de dag van gisteren en dat deze amateur die regelematig geen tijd heeft om de duiven te laten trainen soms de professionals kan verslaan. Zolang ik dat nog kan houd ik er wel plezier in.

Ik ben lid van duivenvereniging PV De Griffioen te Oosterwolde (Friesland)