Marcel van Zanden, getrouwd met Tiny en vader van Juliette, Otto en Etienne. Dierenliefhebbers en dat maakt dat we niet alleen duiven houden, maar dat we ook in het bezit zijn van meerdere honden en katten.

Voorstellen

Marcel, getrouwd met Tiny en vader van Juliette, Otto en Etienne. Dierenliefhebbers en dat maakt dat we niet alleen duiven houden, maar dat we ook in het bezit zijn van meerdere honden en katten. Tevens rijdt onze dochter paard. Verder wordt er veel gesport door de kinderen: voetbal, tennis, judo, hardlopen en gym.

In mijn kinderjaren (jaren 80) op de lagere school in contact gekomen met de duivensport. Een aantal jaren heb ik samen met mijn broer Cees duiven gehouden in een prachtig, door mijn vader getimmerd duivenhok. Door allerlei andere interesses en het werken in de weekenden ben ik op een gegeven moment gestopt met de duivensport. In 2000 toen ik weer in de buurt van Appelscha ging werken ben ik wederom begonnen met het houden van duiven. Tot 2008 heb ik deelgenomen aan de programma wedvluchten en regelmatig met goede resultaten. Een afdelingsoverwinning en meerdere samenspel overwinningen zijn in die tijd behaald. Omdat ik meedoe om te winnen stak ik al mijn vrije tijd in de verzorging van de duiven. In 2008 was ik hier wel klaar mee en heb besloten dat als ik meer tijd wilde vrijmaken voor mijn gezin het roer om moest. Alle programmaduiven zijn verkocht en ik heb marathonduiven aangeschaft bij Jellema, Gebr. Limburg en Kiekebelt. In 2013 toch moeten concluderen dat het marathongebeuren niet mijn ding is. Het programma spel en dan met name de mifond- en dagfondvluchten blijk ik toch het leukste te vinden. Vandaar dat de marathon duiven eind 2013 zijn verkocht. Nu ga ik mij richten op de langere programma vluchten. Het midfond en dagfond gebeuren krijgt nu prioriteit.  Daarvoor zijn voornamelijk duiven aangeschaft bij: Hans Dekkers, Arie Dijkstra, W en F Ebben. Ook nog wat losse aankopen bij topliefhebbers gedaan. Met een simpele, maar efficiënte manier van duiven houden probeer ik zoveel mogelijk rendement te behalen op de midfond- en dagfondvluchten.


Door regelmatig bij goede liefhebbers langs te gaan en veel vragen te stellen probeer ik iedere keer meer te leren binnen de duivensport. Zo hoor ik regelmatig goede tips van o.a.: Hans Dekkers, Roelof Coster, Gerard Limburg, Koop Kiekebelt, Gert Jan Beute en de heren Jellema. Ook haal ik tips van sites van bepaalde liefhebbers. Met name van de site van  Arie Dijkstra  heb ik bruikbare tips gehaald. Je hoeft namelijk niet altijd het wiel zelf uit te vinden.

Ik ben lid van duivenvereniging ‘Snel’ te Smilde.